Kontaktirajte nas

Predelava

Kako se bo plinski sistem vgradil v vozilo, je v veliki meri odvisno od samega vozila. Oblika in konstrukcija vozila narekujeta velikost in prostor rezervoarja za avtoplin, sistem napajanja motorja z gorivom, pa kaže sistem vgradnje napajanja s plinom. Sama vgradnja sistema je najbolj enostavna pri vozilih z uplinjačem, nekoliko težje pa je plinski sistem vgraditi v motorje, ki imajo katalizator. Skupaj s težo vgradnje plinskega sistema, narašča tudi cena same vgradnje v vozilo.

Najprej se določi veličina rezervarja za plin, katerega se lahko vgradi v vozilo. To je odvisno od velikosti prostora v vozilu. Običajno se rezervoar za plin, z volumnom od 45 do 120 litrov,vgradi v prtljažni prostor. Na ta način se zmanjša prtljažni prostor. V kolikor imamo prostor zunaj vozila, ga lahko vgradimo tudi na zunanji strani. Npr. pri Ladi NIVI, se lahko plinski rezervoar vgradi pod vozilom, pri pick-upih pa v zunanji prtljažni prostor.

Elegantnejša rešitev, katera ne zavzema prtljažnega prostora je toroidalni rezervoar kateri se vgrajuje na mesto, kjer je rezervno kolo. Toroidalni rezervoarji ne zavzemajo prtljažnega prostora, so neopazni in manjših kapacitet. Problem lahko nastane le pri namestitve rezervnega kolesa.

Tudi za to je rešitev v obliki spreja za popravilo pnevmatik. Iz rezervaorja, ki je običajno v zadnjem delu vozila, v uperjevalnik, ki je v motornem prostoru, plin prihaja po bakrenih ceveh, katere je potrebno pripeljati in pričvrstiti po spodnjem delu vozila. Z istimi cevmi se spoji ventil za točenje plina, kateri se prav tako nahaja na zunanjem delu vozila. V kolikor je možnost, se ga vgradi na najbolj neviden del oziroma v prostor, kjer se toči bencin. Uperjevalnik ja naprava, v kateri plin iz tekočega stanja prehaja v plinasto. Ker plin PROPAN-BUTAN ekspandira, hladi na -30 C, ga je potrebno pred vhodom v motor zagreti. Za to služi hladilna tekočina motorja, katera v tem slučaju ne deluje za hlajenje temveč gretje. S posebno cevjo plin v plinastem stanju iz uperjevalnika prihaja na mešalec vbrizga. Mešalec vbrizga bolj poznan pod imenom ”flanda”, razpršuje plin v sesalni sistem kolektorja ali injection sistema.

Mešalec plina se nahaja na samem vhodu kolektorja, oziroma sesalne cevi. Mešalec plina mora odgovarjati motorju v katerega se vgrajuje sistem. Ta mora biti točno preračunan za predviden motor, da bi lahko omogočal najboljše izkoristke.

Pri motorjih z vbrizgavanjem se vgrajuje dodatna elektronika, ki je spojena z zaklopko moči in lambda sondo, katera poleg sistema za vbrizgavanje bencina, odreja količino plina v sesalni cevi. Ta sistem je popolno ločen od sistema za dovod bencina. Elektronika služi za avtomatsko, neobčutljivo prestavljanje bencina na plin in obratno.

 

Oglejte si tudi: TEST IN VARNOST AVTOPLINSKEGA SISTEMA PRI TRČENJU KATEREGA JE OPRAVILO NEMŠKO ZDRUŽENJE ADAC.

Za prestavljanje nam pomaga stikalo, katero je vgrajeno v notranjosti vozila in nam prikazuje količino plina v rezervoarju. Kadar je sistem vgrajen, ga je potrebno še enkrat preveriti, uskladiti in nastaviti. Tukaj je popolnoma opisan sistem, katerega se danes največ vgrajuje v vozila. Bodočnost v plinski industriji je multipoint vbrizgavanje plina (kadar vsaki cilinder posebej dobiva plin preko elektrobrizgalke plina).

Sistem je v mnogočem boljši prav tako pa tudi dražji.