Kontaktirajte nas

Pogosta vprašanja

Kaj pomeni LPG?

Kratica LPG predstavlja mednarodno okrajšavo za liquefied petroleum gas oziroma v prevodu utekočinjeni naftni plin. UNP, kakor označujemo v slovenščini naftni plin, je mešanica propana in butana, pogovorno pa se je bolje prijel izraz avtoplin. Gre za izredno ekološko gorivo, ki je pri tehnologiji, ki jo trenutno poznamo, najbolj ekonomično.

Za katera vozila je primerna vgradnja plinskega pogona?

Pogon na plin je primeren za vgradnjo v praktično vsa bencinska vozila, z izjemo nekaterih bencinskih vozil s turbinskimi polnilniki. Sodobna tehnologija omogoča vgradnjo v praktično vsa vozila.

Ali z vgradnjo plinskega pogona izgubim veliko prostora v prtljažniku?

Koliko prostora bo plinski sistem odvzel iz vašega prtljažnika, je odvisno od same velikosti prtljažnika, kot tudi od samega tipa vozila, v katerega se sistem vgrajuje. V povprečju pa plinski sistem porabi 20-30% prtljažniškega prostora. V kolikor želite, da pri vgradnji plinskega sistema ostane prtljažnik popolnoma prost in nezaseden, pa se lahko odločite za vgradnjo torodialnega rezervoarja, ki je v obliki avtomobilske gume in se vgradi v prostor namenjen rezervni gumi v prtljažniku vozila.

Ali s tem ko vgradim plinski pogon, vozilo izgubi hitrost ali zmogljivost?

S tem ko vgradite plinski pogon, izgubi vozilo približno 5% na hitrosti oziroma 10% na moči, vendar motor deluje bolj tiho in mirno. Če ima vaš motor direktni vbrizg, je izguba moči zanemarljiva. Glede na testiranja, ki jih je izvedel proizvajalec plinskih sistemov za vozila Lovato, izguba moči znaša manj kot 2%.

Ali je potrebno po vgradnji plinskega pogona narediti atest?

Ko je vgradnja plinskega pogona končana je atest nujen, le tega pa vam bodo z veseljem uredili naši avtomehaniki.

Ali je kvaliteta naprav, ki se vgrajujejo v vozila dobra?

V vaše vozilo bomo vgradili opremo proizvajalca LANDI RENZO, ki je svetovno priznana in ima 2 letno garancijo na vse dele, ki se vgrajujejo. Sama kakovost vgradnje bo vrhunska, saj se naši serviserji izobražujejo pri samem proizvajalcu, opravljene pa imajo tudi izpite za instalaterja opreme. Za samo vgradnjo vam jamčimo 1 letno garancijo.

Ko je vozilo na soncu, zaradi toplote narašča pritisk. Lahko s tem pride do eksplozije?

Prav zaradi tega se lahko rezervoar napolne samo do 80%. Sam proizvajalec izvaja testiranja na rezervoarjih pri pritiskih do 30 barov, kar pomeni, da rezervoar ne bi eksplodiral, tudi če bi bil napolnjen 100%. Poleg vseh drugih varnostnih varovalk pa se na rezervoar namesti poseben ventil, ki razbremeni rezerovar v primeru visokega pritiska.
Ti številni varnostni dodatki skrbijo da do eksplozije ne more priti v nobenem primeru. Tudi v primeru požara sta varnostna armatura in rezervoar projektirana tako, da do eksplozije ne more priti. V kolikor pride do težje prometne nesreče, pa ta dva elementa delujeta kot dodaten ščit pred udarci.
V primeru da pride do predrtja rezervoarja pa plin, le ta za razliko od bencina gori v usmerjenem plamenu. Z veliko sigurnostjo lahko trdimo, da je jekleni rezerovar za plin tudi do 20 krat odpornejši, kot je klasičen plastični rezervoar v katerem je shranjen bencin v vozilu.

Ali lahko makedamska pot in vožnja po njej poškoduje pod vozilom nameščeno cev za dovajanje plina motorju?

Cev je postavljena v del, kjer je popolnoma zaščitena, zato se med vožnjo po makedamski ali katerikoli drugi cesti ne more poškodovati.

Se neprijeten vonj občuti v vozilu?

Če je plinski sistem vgrajen in nastavljen pravilno, se vonja ne sme občutiti. Zaznavanje vonja po plinu lahko pomeni morebitno napako.

Kolikokrat letno je potrebno pregledovati in servisirati plinske naprave v vozilu?

Sam plinski sistem oziroma pogon ne potrebuje posebnega servisiranja. Potrebno pa je da po vsakih 20 000 prevoženih kilometrih ali pa vsaj enkrat letno očistiti plinski filter in pregledati cevi ter ostalo napeljavo. Pred prevožnimi 50 000 kilometri pa je potrebno le redkokdaj zamenjati, katerikoli del plinske napeljave.

Zakaj proizvajalci avtomobilov ne proizvajajo serijsko vozil s pogonom na avtoplin?

Proizvajalci avtomobilov v državah, kot so Anglija, Nizozemska in Francija že serijsko proizvajajo vozila s plinskim pogonom, toda v teh državah je avto plin prisoten že nekaj let.

Ali je vžig avtomobila s plinskim pogonom pozimi lahko otežen?

Med zimsko sezono je lahko vžig starejših vozil z uplinjačem problematičen. Toda tega pri avtomobilih z vbrizgom ni, saj vozilo zmeraj vžge na bencin, kasneje pa pri določenem številu vrtljajev, oziroma pri neki delovni temperaturi, odvisno od sistema, avtomobil preklopi iz bencina na plin.

Koliko lahko prevozimo z enim polnim rezervoarjem plina?

Na sam doseg vozila vpliva velikost rezervoarja in poraba goriva. Ko se vozimo na daljše relacije, lahko pri majhnem rezerovarju in nizko porabo, prevozimo tudi več kot 450 kilometrov. Po vgradnji plinskega sistema, pa lahko brez težav porabljamo tudi bencin iz rezervoarja, kar pomeni, da lahko brez ustavljanja na bencinskem servisu, vozilo doseže tudi do 1000 kilometrov.

Ali je možno natočiti različne količine plina v rezervoar na večih različnih črpalkah, ter zakaj se pretok plina zaustavi sam pri polnjenju rezervoarja do maksimuma, še preden je ta poln?

To nam omogoča s proizvajalčeve strani naravnana armatura na rezerovarju, tako da je dovoljeno polnjenje do 80% celotne prostornine rezervoarja.

Kje lahko polnim plin?

Na območju Slovenije je trenutno postavljenih že več deset polnilnic za avto plin. Oglejte si jih tukaj.

Kako je potrebno ukrepati ob prometni nesreči?

Če smo udeleženi v prometni nesreči z na plin predelanim vozilom je potrebno zapreti izhodni ventil, ki se nahaja na rezerovarju plina. Novejši modeli pa s posebnim elektroventilom samodejno zaprejo dotok goriva, ko vozilu odvzamemo kontakt.

Kako plinski sistem vpliva na delovanje motorja?

Zaradi svojih lastnosti ima avto plin ugoden vpliv na motor. Tudi življenjska doba motorja se poveča za okrog 35% od standardnega bencinskega motorja. Cilindri se obrabljajo manj, motor deluje tišje, katalizator zdrži dvakrat toliko časa, kot običajno, enako je tudi z lambda sondo. Tudi motorno olje je trajnejše, zato lahko olje menjamo bolj poredko.
Zmes plin-zrak, ki jo najdemo v cilindrih motorja, izgoreva bolj popolno, zato se gorivo ne bo izgubljalo v izpušnih plinih, posledica tega so tudi čistejši izpušni plini.

Koliko časa traja namestitev sistema?

Sama vgradnja plinskega sistema traja od dva do tri dni, zavisi od tipa avtomobila.

Ali je možno vgraditi plin tudi v dizelsko vozilo?

Plinski pogon je možno vgraditi tudi v dizelska vozila, vprašanje pa je ali je to dejanje ekonomično.